dilluns, 8 de setembre del 2008

Us demane ajuda

Agost 2004

Amigues i amics:

Amb molta tristesa us comunique que l'Ajuntament (socialista!) d'Elx, en una bruta operació de repressàlia en contra meua i amb l'amenaça d'enviar-li la policia, ha decretat l'expulsió de mon pare, palmerer de vuitanta-dos anys malalt del cor, de l'hort de Motxo, l'hort que heretà de son pare, el meu avi; l'hort on ha treballat les palmeres i la palma blanca des de fa més de seixanta anys; l'hort on he escrit la meua obra poètica; l'hort al voltant del qual han girat molts dels meus escrits; un hort perfectament cuidat, que es rega i s'escarmunda com cal, on no es llença herbicida i on, per tant, conviuen amb nosaltres tota mena d'herbes, rèptils, insectes i ocells.

¿Així mostra l'Ajuntament d'Elx el seu agraïment envers una família que des de fa segles ha tingut cura dels horts de palmeres?; ara hi pengen una medalla de patrimoni de la humanitat que manté la ciutat i la classe política local cofoia d'allò més. ¿No hauria d'agrair-nos la humanitat, aquesta senyora tan grossa, haver plantat i haver-ne tingut cura d'això que la Unesco diu ara que és el seu patrimoni?.
Us acompanye la notícia que donava el diari Información del proppaassat dissabte i una carta adreçada a la bona gent que vaig fer pública ahir en el mateix diari Información i que també podeu llegir a continuació.

Ja ho sé, ja, que aquesta és una de tantes, una més de les nombroses agressions que l'urbanisme de gestió capitalista perpetra arreu l'Estat espanyol per a moure els diners i esclafar ben esclafat qualsevol alè de vida i de pensament que ens puga restar. Però no em resigne a guardar silenci al davant de tanta mort que ens administren Estat i Capital. En la paraula humana, aquest bé de Déu que se'ns dóna a tothom gratuïtament, hi ha l'arrel de tota resistència. Respirarem per les ferides.

L'ajuda que us demane és que escampeu la notícia, que en parleu i que ho escrigau allà on us siga possible i on us vinga de gust (és evident que el meu escrit es pot reproduir arreu). I, si voleu, podeu venir-hi la nit del 14 d'agost a llegir versos i a beure un nugolet; n'esteu convidats a l'hort de Motxo.

Salut i força

Gaspar Jaén i Urban. 04-08-2004
Revisat: 25-08-2004